Storytime | Een tussenjaar nemen, hoezo?

good-1123013_1920.jpgHet is tegenwoordig steeds vanzelfsprekender dat studenten een tussenjaar nemen. Een tussenjaar houdt in dat je even een jaartje niet studeert en je focust op andere dingen. Ik heb dit zelf twee keer gedaan en deel graag mijn ervaringen en tips!

Oke, ik heb niet écht twee keer een heel tussenjaar gehad. Eigenlijk was het twee keer een half jaar en zit ik momenteel in die ‘tweede keer’. De eerste keer was in 2013. Ik had in juni 2012 mijn HAVO-diploma behaald en wist het echt even niet. Ik wilde heel graag fotografie studeren, maar wist bij voorbaat al dat werk vinden in dat vakgebied erg moeilijk was. Op het laatste moment besloot ik om dan maar een andere studie te gaan doen. Ik schreef me in en had eigenlijk al een onderbuikgevoel dat dit hem niet ging worden. Maar, ik was net 17 en wilde toch graag gaan studeren. Wie weet zou het toch wat worden.

Je snapt dat dat natuurlijk niks werd. Ik vond de studie echt niet leuk en haalde slechte cijfers. Ik kon het gewoon niet opbrengen, omdat het me niet interesseerde. Toen bestond de februariregeling nog. Dit hield in dat als je voor 1 februari stopte, dat je studieschuld van het eerste halfjaar kwijtgescholden zou worden als je een nieuwe opleiding in 5 jaar zou afronden. Zo niet, dan moest je dit wel terugbetalen. Achteraf was dit de juiste keuze. Ik had een half jaar de tijd om goed uit te zoeken wat ik écht wilde. Daarnaast moest ik in maart ook geopereerd worden en zou ik zo alle tijd hebben voor mijn herstel.

travel-1749508_1920Je hoort veel verhalen over mensen die reizen gaan maken in hun tussenjaar en in het buitenland gaan werken. Dat is natuurlijk ook een optie! Ik heb er toen bewust voor gekozen om dat niet te doen. Onder andere vanwege de revalidatie, maar ook omdat ik niet nog een keer een verkeerde keuze wilde maken. Of ik spijt heb van het feit dat ik die opleiding, tegen beter weten in, ben gaan doen? Nee. Ik heb er van geleerd dat het heel belangrijk is dat je iets kiest wat jij leuk vindt en dat je het niet voor een ander doet.

In augustus 2013 begon ik aan mijn nieuwe opleiding. Wederom had ik de angst dat het niks voor mij zou zijn. Gelukkig zat ik daar helemaal op mijn plek en heb ik mijn opleiding netjes binnen 4 jaar afgerond. Ik wilde gelijk doorstromen naar een master aan de universiteit, maar werd helaas niet toegelaten. Ik baalde enorm, maar nu ben ik van mening dat het zo heeft moeten zijn. Ik twijfelde wederom en de afstudeerperiode heeft mij enorm veel energie gekost. Zoveel, dat ik nu nog steeds het gevoel heb dat ik er nog niet helemaal ‘bovenop’ ben. Ik bleef maar doorgaan en doorgaan. Ik werkte 6 dagen in de week en zat op die ene vrije dag ook nog aan mijn scriptie. Dat gedurende een half jaar lang vraagt veel van je.

Ik ben nu rustig aan het kijken naar wat ik wil. Ik heb een toelating ingediend voor een andere master en daar hoor ik binnenkort meer over. Het is trouwens niet zo dat ik nu compleet stil zit. Ik werk extra bij mijn bijbaantje, werk aan mijn Engels en run daarnaast nog mijn eigen bedrijfje en deze blog. Genoeg te doen dus!

Mijn tips? Als je twijfelt over een opleiding, denk er dan echt nog eens even goed over na. Praat er met andere mensen over en ga na wat jij wil. Alleen jij kan de keuze maken of dit is wat je wil. Een ander kan je advies geven, maar uiteindelijk gaat het om jou. Zie een tussen(half)jaar niet als falen, maar als een moment van zelfontwikkeling. Het is een belangrijke keuze voor je toekomst en dat beslis je niet even binnen een dag. Van een tussenjaar word je ook zeker niet dommer. Alleen een jaartje ouder 😉

Heb jij wel eens een tussen(half)jaar gehad?

Ik zou het heel leuk vinden als je me ook volgt op Instagram en Bloglovin! ❤

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s