Persoonlijk | Bijziendheid

bijziendHet is midden in de nacht en je kunt maar niet in slaap komen. Je ligt een beetje om je heen te kijken. Wat zit daar nou? Je kijkt nog eens beter. Ineens zie je het… een spin! Bekend verhaal? Voor mij niet. Ik ben namelijk sterk bijziend.

Wat is sterk bijziend dan? Bijziendheid houdt in dat je alleen maar dingen van dichtbij kunt zien. Zodra iets in de verte is, kan ik het niet zien zonder hulpmiddelen in de vorm van een bril of contactlenzen. Dit komt overigens voor bij de meeste mensen en wordt aangeduid met een sterkte in de min. Een sterkte in de plus is verziendheid. Waarom ben ik dan sterk bijziend? Mijn sterkte is een stuk hoger dan ‘gemiddeld’, waardoor ik eigenlijk in de verte niet meer zie dan vlekken en kleuren.

Al vanaf ik me kan herinneren heb ik een bril nodig. Vroeger wilde ik dat zo ontzettend graag, dus toen ik begon te klagen over hoofdpijn hadden mijn ouders enige twijfel. Bij de oogarts werd echter al gauw duidelijk dat ik toch écht een bril nodig had. Ik was ontzettend blij op dat moment. Mijn ogen waren de eerste jaren redelijk stabiel. Af en toe iets erbij, maar dat is normaal op jonge leeftijd. Rond mijn 10e vond mijn oogarts het toch wat zorgwekkender worden en kreeg ik harde contactlenzen aangemeten. Het schijnt namelijk dat lenzen je ogen wat meer stabiliseren, waardoor je sterkte minder snel achteruit gaat.

Inmiddels zit ik op -9 en -9,5. In 12 jaar tijd ben ik van ongeveer -5 naar deze sterkte gegaan. Het overstappen op lenzen heeft voor mij dus wel geholpen. Ik ben nog wel achteruit gegaan, maar niet meer met zulke enorme stappen. Zonder lenzen of bril zie ik nu vrijwel niks. Ik heb wel eens overwogen om mijn ogen te laten laseren, maar helaas staat mijn sterkte tot nu toe nog niet helemaal stil. Er gaat nog te regelmatig -0,25 bij. Daarnaast vind ik het ook een eng idee dat er aan je oog gerommeld wordt. Ik red me prima met mijn contactlenzen en ben blij dat deze opties er tegenwoordig allemaal zijn. 

Mijn bril draag ik eigenlijk nooit. Mijn glazen zijn zo ver uitgedund als mogelijk, en dan nog zijn ze ontzettend dik. Daar stoor ik mezelf best wel aan. Het lijkt me wel heerlijk om op een dag wakker te worden en dat ik alles in één keer kan zien. Ik kan me bijna niet voorstellen dat dit normaal is, omdat ik het zelf gewoon niet gewend ben. Een voordeel aan bijziend zijn? Ik zie dat spinnetje niet en schrik er dus ook niet van. Kan ik me mooi nog een keertje omdraaien! 😉

Ben jij verziend, bijziend of heb je het geluk dat je gezonde ogen hebt?

Ik zou het heel leuk vinden als je me ook volgt op Instagram en Bloglovin! ❤

2 gedachten over “Persoonlijk | Bijziendheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s