Beugel op late(re) leeftijd

Op de middelbare school zie je bijna iedereen ermee. Als je het niet hebt dan ben je vaak ook nog eens één van de weinigen. Ik heb het over beugels. Ook ik was zo’n meisje wat nooit een beugel hoefde. Aan het begin baalde ik daar stiekem wel van. Nu, 10 jaar later, zit dat ijzeren gevaarte dan toch in mijn mond. Ik deel graag mijn ervaring met jullie.

Ik heb jarenlang een tand gehad die niet naar boven kwam. Pas rond mijn zestiende begon deze, scheef, naar boven te komen. Op mijn twintigste was hij pas ver genoeg door voor een beugel. De tand stond 90 graden gedraaid en een beugel was dus wel noodzakelijk. Ook in mijn bovengebit begon het één en ander te schuiven. Een beugel werd onvermijdelijk. Tegenwoordig lijkt het ook wel normaal te zijn om op latere leeftijd een beugel te krijgen. Een docent van mij had het bijvoorbeeld ook. Het begon bij mij met een onderbeugel. Daar had ik totaal geen problemen mee, want je ziet het toch niet. Inmiddels zit deze er al bijna anderhalf jaar in en tot voor kort kreeg ik nog wel eens de vraag sinds wanneer ik een beugel had.

Vorige week maandag ging ook mijn bovenbeugel er in. Iets waar ik ontzettend tegenop zag. Deze is ineens ontzettend zichtbaar en je kunt er niet omheen. Ik heb dan ook even getwijfeld om een beugel te nemen met witte plaatjes. Het nadeel daarvan is alleen wel dat het gaat verkleuren en je kleurverschil gaat zien. Daarnaast zie je wel dat er iets op de tanden zit, maar je ziet niet zo goed wat. Mensen blijven dan dus kijken, omdat ze niet kunnen plaatsen wat het is. Ook Invisalign was een optie. Dit is een doorzichtige beugel, waardoor je deze praktisch niet ziet. Het nadeel is dat deze in en uit kan en het proces daardoor langzamer gaat. Om al deze redenen heb ik er voor gekozen om voor een standaard slotjesbeugel te gaan. Mensen zien gelijk dat je een beugel hebt en je bent er sneller vanaf.

Een beugel bij 22 jarigen zie je natuurlijk niet veel. Daar had ik in eerste instantie ook de grootste problemen mee. Nu hij er eenmaal in zit, kan ik me er steeds beter overheen zetten. Alleen foto’s en uit eten gaan vind ik nog lastig, maar ook dat komt wel weer. Een tip is om altijd een doosje met ragertjes in je tas te hebben. Als er iets tussen je beugel zit dan kun je het zonder al teveel gedoe weer verwijderen. Ook een flesje water om te spoelen is altijd prettig.

Ik was zelf heel erg bezig met wat anderen van een beugel vinden, maar je doet het natuurlijk voor jezelf. De reacties er op vielen echt heel erg mee. Mensen kijken wel even, maar dan is het ook klaar. Je doet het voor een mooi gebit en dat is nu even doorbijten, maar straks heb je er jaren plezier van!

Heb jij vroeger een beugel gehad?

Ik zou het heel leuk vinden als je me ook volgt op Instagram en Bloglovin! ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s