Herkenbare situaties voor afstudeerders


Afstuderen. Als je aan je opleiding begint lijkt het nog zo ver weg, maar de tijd vliegt. Voor je het weet is het zo ver en ben je een half jaar aan het ploeteren om alles goed af te ronden en het studeren achter je te laten (tenzij je doorstudeert natuurlijk 😉 ).

Het begint al bij het zoeken naar je stage. Een eindeloze zoektocht waar je soms spontaan chagrijnig van wordt. Heel veel bedrijven willen graag een meewerkstagiair, maar geen afstudeerder want: teveel begeleiding nodig… Deze reactie krijg je gegarandeerd te horen tijdens je zoektocht. Gelukkig heb je er nog 100 andere mailtjes uitgestuurd…

Dan is het moment eindelijk daar. Je hebt een stageplek gevonden en het is goedgekeurd door school. Vol goede moed begin je aan de periode waar je je hele opleiding lang al naar toe aan het werken bent. Het begin is altijd leuk. Je hebt het naar je zin en je afstudeeropdracht lijkt lang zo erg nog niet. Er is totaal nog geen druk en je sukkelt lekker de eerste weekjes door. Een scriptie schrijven moeilijk? Hoe kom je erbij, hartstikke relaxed! Ook ik begon zo.

Tot je je beseft dat het eigenlijk best veel werk is en dat die (meer dan) 10.000 woorden zichzelf niet schrijven. Je pakt de beoordelingscriteria erbij, maar daar begrijp je ook niks van. Een discussie? Waarom heb ik dit nooit moeten schrijven bij andere verslagen!? De lichte paniekaanval komt langzaam boven borrelen. Ach, je hebt in ieder geval een voorblad!

Dan komen de feedback momenten. Yes, dan weet je eindelijk of je op de goede weg bent! Of toch niet… er worden allerlei rode cirkels gezet en dat ene stuk kan toch beter op die andere plek. Of is het in paragraaf 4.3.1. toch beter? Je verwacht dat je begeleider het verlossende antwoord heeft, maar niet is minder waar. Ineens is je begeleider toch niet zo begeleidend als je had gehoopt. Hoe dichter de deadline in zicht komt, hoe enger dit soort feedback momenten worden. Wat nou als je hele onderzoek bullshit is en je opnieuw moet beginnen!?


Wanneer is die deadline ook al weer? Nietsvermoedend sla je je agenda open Oeps… nog 20 dagen. Daar gaat je sociale leven. Elk moment van de dag zit die stomme scriptie in je hoofd en ben je bezig met het vullen van de grote hoeveelheid woorden, want hallo… een blog heeft maar een woordje of 600. Kort en bondig wordt ineens niet meer gewaardeerd, terwijl dat juist je specialiteit is. Zucht… En vrije tijd? Wat is dat ook al weer? Elk vrij uurtje gaat naar de geliefde scriptie.

Maar ondanks dat de tijd dringt is alles ineens interessanter om te doen dan aan je scriptie werken. De was doen? Geen probleem! Het hele huis opruimen? Leuk! Ineens weet je heel goed wat het woord ‘studieontwijkendgedrag’ betekent…

Maar hé, na al die scriptie-ellende heb je wel iets moois om naar uit te kijken: een mooi diploma en weer een stapje verder in je leven. Uiteindelijk ben je er blij om dat je die scriptie hebt ingeleverd, ook al is het nu even afzien 😉 

Heel veel succes met de laatste loodjes van dit schooljaar! 

2 gedachten over “Herkenbare situaties voor afstudeerders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s