Mijn opleiding: HBO Sportmanagement / Sportkunde

Schermafbeelding 2017-05-09 om 15.15.54

“O, dan word je zeker sportleraar?” Deze vraag wordt mij bijna altijd gesteld als ik vertel dat ik Sportmanagement studeer. Nee, ik word geen sportleraar. Sterker nog, tijdens deze opleiding sport je zelf niet eens! Maar wat is Sportmanagement dan wel?

Als student Sportmanagement/Sportkunde leer je mensen motiveren, ontwikkel je je organisatietalent, leer je vernieuwend en creatief te zijn, maar heb je ook te maken met financiën. Je voornaamste doel is om mensen in beweging te krijgen op wat voor manier dan ook. Het is een hele veelzijdige opleiding. Je leert heel veel verschillende taken en vaardigheden die je later als (sport)manager ook tegen kan komen. Sportmanagement/Sportkunde is ontzettend veelzijdig en tegelijkertijd ook erg dynamisch. Het is geen opleiding waarbij je continu in de boeken zit. Je wordt aan het werk gezet met cases, zodat je alle theorie direct kunt toepassen. Ik vind dit zelf erg prettig, omdat je nu eenmaal het beste iets leert door het gewoon te doen.

Het grote voordeel van deze opleiding vind ik dat je elk jaar stage loopt. Waar reguliere HBO-opleidingen vaak pas een stage vanaf het derde jaar aanbieden, begon ik in jaar 1 gelijk al. Dit is ontzettend leerzaam en op deze manier kun je ook gelijk ontdekken welke richting iets voor jou is. Zo heb ik stage gelopen bij de gemeente, maar ook bij een bedrijf waar ik content mocht creëren voor topsporters. Mijn afstudeerstage doe ik nu bij een sportschool. Je kunt dus alle kanten op en zo ontdekken wat bij jou past!

Sta je dan ook les te geven? Nee. Ik heb wel een certificaat waarmee ik recreatieve activiteiten kan begeleiden, maar ik heb geen lesbevoegdheid. Als je echt sportles wil geven dan moet je de HBO-opleiding ALO volgen. Hier is altijd veel verwarring over. Dit komt mede omdat de naam voorheen ‘Sport & Bewegen’ was. De opleiding op MBO-niveau heet precies hetzelfde. Om deze verwarring de wereld uit te helpen, heet de opleiding nu Sportkunde!

Schermafbeelding 2017-05-09 om 15.15.30

Aan wat voor vakken moet je dan denken bij deze opleiding? Bijna alles wat je maar kan bedenken wordt gegeven. Zo krijg je vaardigheidslessen in conflict hanteren, gespreksvoering, presenteren, jezelf verkopen, en dergelijke. Dit zijn allemaal vaardigheden die van pas kunnen komen als manager. Je krijgt ook theoretische vakken als financiën, marketing, beleid en recht.

Kortom, het is eigenlijk, zoals de naam al zegt, gewoon een management opleiding. Ik krijg verschillende soorten vakken waarvan de theorie sportgerelateerd is. Dit wil niet zeggen dat ik alleen in de sportbranche aan de slag kan. Het is en blijft een managementopleiding, waarbij je dus ook de managementvaardigheden aangeleerd krijgt. Cases zijn bij deze opleiding sportgerelateerd, net als de theorie. That’s it! Manager worden bij een “gewoon” bedrijf kan dus net zo goed! 😉

Ik ben zelf blij met de keuze voor deze opleiding. Hiervoor heb ik een half jaartje Integrale Veiligheid gestudeerd, maar dat bleek echt niets voor mij te zijn. Bij deze opleiding ging het allemaal als vanzelf. De leerstof is interessant en ook het werkveld is lekker dynamisch. Banen zijn wel lastiger te vinden in deze branche, maar gelukkig hoef je met deze opleiding niet per se in de sport aan de slag te gaan.

Nog even een kleine disclaimer: ik volg de opleiding aan de Haagse Hogeschool. Hier is de stof wat meer gericht op beleid. In Rotterdam en Amsterdam is de opleiding weer wat commerciëler. Ook weet ik van de opleiding in Amsterdam dat zij veel meer zelf sporten. Hier zit dus wel verschil in!

Kende jij de opleiding Sportmanagement/Sportkunde al? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s