My faves: Disney films van vroeger


De films van Disney vind ik echt geweldig! Ik vind het ook ontzettend leuk dat ze gewoon op Netflix te vinden zijn. Stiekem heb ik dat eigenlijk niet nodig, want ik heb ze bijna allemaal op dvd. Inmiddels heb ik een verzameling opgebouwd van ruim …. Disney-dvd’s en ik ben nog lang niet klaar, maar dat bewaar ik voor een andere blog. In deze blog deel ik mijn favoriete ‘oude’ Disney films.

De Disney films van vroeger zijn heel anders dan die van tegenwoordig. Ik vind die van nu ook erg leuk, maar ook van de oude kan ik nog erg genieten. Als ik een oude met mijn nichtje van 5 jaar kijk, merk ik dat zij er eigenlijk niks aan vindt. Vergeleken met de films van tegenwoordig zijn die films kwalitatief natuurlijk niet zo bijzonder. Voor mij heeft het nog steeds iets nostalgisch. Eigenlijk vind ik ze allemaal leuk, maar deze vijf springen er voor mij toch wel uit.

De Leeuwenkoning
De Leeuwenkoning kan niet ontbreken in de lijstje. Zowel deel 1 als deel 2 vond ik als kind zijnde al erg leuk om te kijken. Er is ook een deel 3, maar deze heeft geen eigen verhaallijn. De verhalen uit deel 1 en 2 worden opnieuw vertelt, maar dan vanuit het perspectief van Timon en Pumbaa. Ik vind deze personages daarentegen wel geweldig. De eerste film speelt zich af op de Amerikaanse savanne, waar de leeuw Mufasa het voor het zeggen heeft. Mufasa’s zoontje Simba is zijn troonopvolger, maar hij heeft ook nog een broer: Scar. Hij aast op de troon en werkt samen met de hyena’s. Mufasa sterft tijdens een uitje met Simba en Simba vlucht weg van zijn volk. Scar wordt koning en Simba komt terecht bij stokstaartje Timon en zwijn Pumbaa. Hij groeit bij hen op, maar moet toch zijn verantwoordelijkheid nemen en terugkeren naar de savanne om zijn koninkrijk te redden en Scar te verjagen.

In deel 2 zie je dat Simba volwassen is en samen is met zijn jeugdvriendin Nala. Samen hebben zij het welpje Kiara. De aanhangers van Scar zijn verbannen en staan nu onder leiding van leeuwin Zira. Zij heeft samen met Scar het welpje Kovu. Hij wordt opgevoed om Simba te doden en moet zogenaamd bevriend worden met Kiara. De twee worden echter verliefd en het loopt heel anders dan gepland.

Het verhaal van deze film is mij eigenlijk altijd bijgebleven. Ik was toentertijd zelfs zo gek op deze films, dat mijn tante haar toenmalige hond vernoemd heeft naar het welpje Kiara. Ik mocht een naam verzinnen en wist het natuurlijk meteen! πŸ˜‰

Jungle Boek
Van deze film zijn er ook twee delen, maar het eerste deel vind ik het leukst. Het verhaal speelt zich af in een jungle in India. De zwarte panter Bagheera vindt een mensenbaby in een mandje. Het mensendorp is te ver weg, dus hij brengt het kindje naar de wolven. Hij wordt door hen opgevoed en hij krijgt de naam Mowgli. Op een dag keert de tijger Shere Khan terug in de jungle. Hij heeft een hekel aan mensen en wil Mowgli vermoorden. Bagheera wil hem naar het mensendorp brengen, maar onderweg krijgt Mowgli te maken met de slang Kaa, beer Baloe en apenkoning Louie. Mowgli komt uiteindelijk oog in oog te staan met Shere Khan, maar is hem te slim af.

Vooral de beer Baloe vind ik ontzettend leuk. Disney is de laatste tijd natuurlijk ook bezig met het maken van live-action films van oude Disney klassiekers. Toen ik zag dat deze uit kwam, was ik gelijk al enthousiast! Ook aan deze film hebben twee van onze voormalige konijnen hun naam te danken haha. Eentje hebben we vernoemd naar Baloe en de andere naar Louie.

 

Frank en Frey
Frank en Frey… Ik kon het blijven kijken. Wat ik zo mooi aan de film vond weet ik niet, maar zelfs mijn ouders werden er gek van. De achterliggende gedachte van de film is natuurlijk wel heel mooi.

De film gaat over een hond en een vos die naast elkaar wonen en bevriend raken op jonge leeftijd. Ze worden onafscheidelijk, maar beseffen zich niet dat ze natuurlijke vijanden zijn van elkaar. De twee worden volwassen en Frank wordt opgeleid tot jachthond, net als zijn maatje Chief. Chief krijgt een ongeluk na een achtervolging op Frey en Frank geeft hem hier de schuld van. Het baasje van Frey is bang dat hij niet meer veilig is en zet hem terug in de wildernis, waar hij verliefd wordt. Aan het einde van de film gaan Frank en zijn baas op jacht naar Frey. Ze worden aangevallen door een beer en Frey red hen. De twee leggen de ruzie weer bij.

Dombo
Wederom een dieren film! Dombo gaat over een jong olifantje wat veel te grote oren heeft. Hij wordt het mikpunt van spot door de olifanten en het circuspubliek. Zijn moeder probeert hem te verdedigen, maar de circusdirecteur denkt dat ze dol is geworden en laat haar opsluiten. Dombo blijft zonder moeder en verstoten achter. Dan krijgt hij gezelschap van Timmie de muis. Hij wordt zijn vriend en mentor en probeert Dombo te veranderen in een topact. Dombo wordt in plaats daarvan gedegradeerd tot clown. Door een ongelukje raken Timmie en Dombo dronken en gaan hallucineren. De dag erna worden ze wakker in een boom. Een groep kraaien denkt dat Dombo misschien heeft gevlogen en met wat hulp lukt het Dombo om weer te vliegen. Hij steelt de show tijdens het volgende circusoptreden en neemt hiermee wraak op de olifanten die hem hebben verstoten.

Ook bij deze film vind ik de achterliggende gedachte erg mooi. Geef nooit op als je iets heel graag wil, ook al proberen anderen je klein te krijgen. Met de juiste motivatie kom je er echt wel, ondanks dat je soms misschien wat tegenslag hebt.

Alice in Wonderland
De enige Disney-film in dit rijtje waarin dieren niet de hoofdrol spelen. De film begint in Engeland, waar Alice luistert naar wat haar grotere zus voorleest uit een boek. Ineens ziet ze een wit konijn. Ze glipt weg bij haar zus en achtervolgt het dier een hol onder de grond in. Ze valt in een gat en komt terecht bij een deur. Dit is niet zomaar een deur, maar een deur met een pratende deurknop die toegang geeft tot een andere wereld. Alice gaat naar binnen en komt terecht in allerlei situaties. Van alles wat ze eet of drinkt wordt ze groter of kleiner en dit maakt het alleen maar lastiger. Alice belandt bij de hartenkoning en wordt ter dood veroordeeld. Ze weet te ontsnappen en vlucht terug naar de deur. Alles bleek een droom te zijn, toen haar zus haar wakker maakte en ze zo ontsnapte aan de koningin en haar leger.

Vroeger vond ik hem ontzettend leuk en nu is het vooral nog een beetje jeugdsentiment Ik heb hem vroeger zo vaak gekeken dat ik nu nog exact weet hoe het verhaal gaat en hoe de beelden van de film er uit zien.

Dat waren mijn favoriete ‘oude’ Disney-films. Binnenkort zal er ook een blog online komen over mijn ‘nieuwe’ favorieten. Als echte Disney-freak moet ik dat natuurlijk wel delen! πŸ˜‰

Wat is jouw favoriete Disney-film?

8 gedachten over “My faves: Disney films van vroeger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s