13 Reasons Why


Momenteel lijkt er een hele hype te zijn rondom de nieuwe Netflix serie ’13 Reasons Why’. Tot zaterdag 15 april begreep ik dit eigenlijk niet. Ik ging met vriendinnen iets drinken en ze hadden het een hele tijd over deze serie. Mijn interesse werd gewekt en diezelfde avond nog keek ik de allereerste aflevering.

De eerste aflevering keek ik dus op zaterdag 15 april. De laatste keek ik dinsdag 18 april. Ik heb de hele serie in 3 dagen uitgekeken… Het is een serie van 1 seizoen met 13 afleveringen van 45 tot 60 minuten, niet heel kort dus. Toen ik las waar het precies over ging moest ik wel even slikken. Het gaat over een meisje, Hannah, en ze zit op de middelbare school. Ze ziet het leven niet meer zitten en pleegt zelfmoord. Ze heeft hier, zoals de titel al zegt, 13 redenen voor en deze heeft ze ingesproken op cassettebandjes. Ieder bandje heeft een kant A en een kant B en op elke tape wordt een ander persoon besproken. Al deze personen krijgen de bandjes in handen om ze te beluisteren en moeten hem weer doorgeven aan degene na hen op de tape.

In de serie zie je hoe Clay Jenssen zich door de tapes heen worstelt. Zijn bandje hoor je pas in aflevering 11 en tot die tijd is niet helemaal duidelijk wat zijn relatie met Hannah nu precies is. Je leert Hannah steeds beter kennen en je krijgt meer inzicht in waarom ze heeft besloten om zelfmoord te plegen. Ze heeft veel meegemaakt: van pesterijen en stalking tot verkrachtingen. Het is heel heftig en je leeft na een tijdje heel erg met haar mee.

Waarom ik deze serie zo goed vind? De achterliggende boodschap. Tegenwoordig hoor je zo vaak dat mensen zelfmoord plegen of gepest worden. Eerder plaatste ik al een blog over mijn eigen ervaring met pesten. Veel van deze mensen vinden het lastig om hulp te vragen. Ze hebben niemand of niemand luistert naar hen. Het is belangrijk dat dit soort zaken serieus genomen worden en dat hen hulp aangeboden wordt.

Ik moet wel zeggen dat ik het verhaal best heftig vindt. Ergens is het ook best confronterend, omdat je ziet wat kleine acties kunnen doen met iemand. Soms is het een opstapeling van vervelende dingen wat bij iemand de doorslag kan geven.

Wat vind jij van ’13 reasons why’?

4 gedachten over “13 Reasons Why

  1. De hype rond ”13 reasons why” is best groot en ik ben super nieuwsgierig erdoor. Echter mag ik de serie niet kijken omdat het naast dat het confronterend is ook veel kan triggeren en tja, dat wil ik niet. Het verhaal overigens vind ik wel indrukwekkend en misschien is dit wel een stap in de goede richting om het taboe rond depressies en andere mentale ‘issues’ weg te werken.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s