Stop Pesten NU!


Vandaag, 19 april, is het de landelijke ‘Dag tegen Pesten’. Er zijn kinderen die elke dag gepest worden en hier moet aandacht aan besteed worden. Deze ene dag in het jaar wordt even bewust stil gestaan bij pesten en de gevolgen van pesten. Pesten heeft voor iedereen gevolgen. Niet alleen voor de slachtoffers, maar ook voor de pestkoppen zelf, de meelopers en de omstanders.

Ik ben zelf ook slachtoffer geweest van pesten. Het was in de brugklas, een moment waarop je als kind zijnde toch al erg onzeker bent en nog erg moet wennen. Het eerste half jaar ging goed en toen begon het ineens. Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet waarom en soms knaagt dat. Ik ga niet al te veel in op de details, maar gewicht was er zeker een onderdeel van. Ik was wat steviger dan een gemiddeld kind, maar ach.. weten zij veel dat ik een lactose-intolerantie had en hierdoor veel problemen had met mijn gewicht 😉 . Er werd regelmatig geloeid in de klas, omdat ik ‘dik’ was en een zwart-witte jas had. De link met koe was snel gemaakt. Tegenwoordig kan ik er grapjes over maken en is het iets waar ik om kan lachen. Vroeger niet.

Het ergste van alles? School deed niets om het te stoppen. Een groot deel van de klas deed mee en het andere deel deed niets. Eigenlijk beiden heel erg, maar het niets doen kan ik nog begrijpen. Mensen zijn vaak bang dat ze dan zelf de dupe worden. Gelukkig had ik iemand uit een andere klas die mij heel erg steunde en mij door de pauzes heen sleepte. Ik ben haar daar nog altijd dankbaar voor!

Het was een half jaar en ik heb me er doorheen gebeten. Ik ging met tegenzin naar school en mijn resultaten waren niet goed, maar ik wilde me niet laten kennen. Aan het einde van het jaar ging ik naar HAVO en de pesters gelukkig naar VWO. Vanaf toen ging het goed, maar ik heb nog lang last gehad van de nasleep. Pesten maakt je onzeker en je bent altijd bang dat het weer gebeurt.

Bron: Pixabay.com

Mijn grootste tip is praten. Vertel eerst iemand die je vertrouwt wat er speelt, zodat hij of zij met je mee kan denken. Vertel je niks, dan kan je niet geholpen worden en wordt het vaak alleen maar erger. Vind je het lastig om er over te praten met iemand die je kent? Dan kun je altijd advies inwinnen bij stoppestennu.nl.

Ik heb lang getwijfeld om dit te plaatsen, maar ik vind het belangrijk dat er iets tegen het pesten gedaan wordt en dat het onder de aandacht komt. Het zal, helaas, nooit helemaal de wereld uit geholpen kunnen worden, maar alle beetjes helpen. Vergeet vooral niet dat je niet te snel moet oordelen over iemand. Staat iemand je toch niet aan? Laat diegene dan vooral lekker met rust, maar laat iemand altijd in zijn of haar waarde. Pesten kan iemand nog lang achtervolgen.

Ben jij ooit gepest of heb je ooit iemand gepest?

4 gedachten over “Stop Pesten NU!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s