De bitch die stress heet


Stress. We hebben er allemaal wel eens last van. Helaas ben ik zo’n persoon die zich snel druk maakt om niks of al in paniek raak als iets niet loopt zoals ik had gepland. Ja, ik ben een perfectionist en ja, dat is soms vervelend. Ik zit nu in mijn laatste jaar van de studie Sportmanagement en ik ben volop bezig met mijn scriptie. Er moeten enquêtes gehouden worden en er moeten mensen geïnterviewd worden. Deze data moet weer geanalyseerd worden en daar moeten weer conclusies en aanbevelingen aan gehangen worden. Sounds easy, maar het neemt zo ontzettend veel tijd in beslag. Nu ik dit typ krijg ik het spontaan al weer benauwd…

Waarom plan je dan niet alles goed in? Trust me, dat doe ik echt. Het vervelende is alleen dat als ik het dan niet red voor die tijd, ik nog meer in de stress schiet. Het is echt een afwijking, want ik weet dat ik ruim op tijd begonnen ben. Ik presteer vaak wel beter onder druk en wacht met sommige dingen af tot het laatste moment. Helaas is dat met je scriptie niet het allerslimste idee. Er hangt ineens heel veel vanaf en je kan niet alles in een weekje doen.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik het afstuderen zelf nog niet eens zo heel spannend vindt. Natuurlijk ben ik wel eens bang dat ik het niet haal, maar ik krijg van mijn stageplek voldoende tijd en ruimte om aan mijn onderzoek te besteden. Mijn begeleider vanuit school is ook nog eens ontzettend fijn, dus ik mag echt niet klagen. Waar ik dan voornamelijk stress door krijg? De periode na het afstuderen… Wat wil ik? Ga ik doorstuderen, werken of toch reizen? Allemaal keuzes en laat dat nu net niet mijn beste eigenschap zijn. Je opleiding valt weg en je valt ineens in het diepe. Ik, als echte twijfelkont, vind dat best een beetje beangstigend.

Wist je trouwens dat stress bij iedereen op een ander deel in je lichaam slaat? De één krijgt buikpijn, de ander hoofdpijn. Ik krijg veel last van mijn onderrug. Zodra dit weer opspeelt weet ik al hoe laat het is. Nu moet ik zeggen dat het wel een stuk beter gaat sinds ik aan yoga doe en bij een magnetiseur loop. Dit laatste doe ik trouwens niet alleen hiervoor, maar het heeft mij ook geholpen na mijn polsblessure.

img_8359

Om de stresskip in mij toch een beetje te laten relaxen, werkt het heel erg om weg te schrijven wat ik moet doen. To do-lijstjes die je af kunt vinken werken voor mij heel goed. Elk klein dingetje schrijf ik op en hoe meer vinkjes, hoe meer gedreven ik word om alles af te vinken op een dag. Meestal maak ik dit aan het einde van de dag, zodat ik de dag erna exact weet wat ik moet doen. Daarna leg ik het weg en laat ik het rusten. Lekker een maskertje op, serietje aan en even alles proberen te vergeten.

Maar dan moet je slapen en gek genoeg slaat bij veel mensen dan juist de stress toe. Je hoofd moet ontspannen, maar gaat ineens op volle toeren draaien. Stress en slaap tekort hebben ook veel met elkaar te maken. Een goede nachtrust zorgt voor een stuk minder stress, maar stress zorgt weer voor een slechte nachtrust. Wat voor mij werkt? Lekker zweverige zen-muziek luisteren als ik in bed lig. Denk aan bosgeluiden of regen. Ik val dan echt binnen no time in slaap! Van gewone muziek blijf ik wakker liggen, maar van deze muziek lig ik vaak binnen 20 minuten al in dromenland! Overdag is dit muziek wat ik niet zo snel zou luisteren, maar om ’s avonds je hoofd leeg te maken is het heerlijk. Oordopjes in, lekker liggen en je bent zo weg!

Ben jij een stresskip en wat doe jij om de stress tegen te gaan?

3 gedachten over “De bitch die stress heet

  1. Ik ben een vreselijke stresskip! Ik heb zelfs last van m’n maag en schouders van de stress… Wat ik eraan doe? Goed plannen en tegelijkertijd ook goed ontspannen. Mijn vriend helpt me daar ook wel in en dankzij hem ben ik al heel wat rustiger… Het is gewoon zoeken wat voor jou werkt 🙂

    Liked by 1 persoon

  2. Zo vervelend! Ik merk inmiddels dat ik steeds beter de balans kan vinden gelukkig. Vroeger was het echt heel erg en nu ook weer wat heftiger door m’n scriptie, maar daarin ben ik niet de enige haha. Fijn dat je vriend je daarbij kan helpen! ☺️

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s