Veryfit Smartband


De hype rondom de zogenaamde fitness wearables blijft maar doorgaan. Voorheen had ik zelf een Fitbit Charge HR. Helaas is deze twee keer in een jaar kapot gegaan. Iets wat ik absoluut niet vind kunnen als je €150,- neerlegt. Ik ben verder gaan zoeken en kwam de Veryfit Smartband tegen op AliExpress voor ongeveer €15,-. Voor een tiende van de prijs van een Fitbit durfde ik de gok wel te wagen. Ik heb hem uiteraard voor jullie getest!

Eerste indruk
De Veryfit Smartband kwam na 10 dagen al binnen. Als je bekend bent met AliExpress dan weet je dat dit soms wel 4 weken of langer kan duren. 10 dagen is dus helemaal top! Er zaten hier en daar wat deukjes in de verpakking, maar het zag er verder helemaal prima uit. De Veryfit komt standaard met 1 paar bandjes, maar je kunt er ook voor kiezen om een extra paar erbij te doen. Dit kost €3,- extra. Ik heb voor de zwarte bandjes gekozen en de licht roze als extra bandjes. Leuk voor de afwisseling! De bandjes zijn van siliconen en dit zit heerlijk tijdens het sporten. Hij is ook nog eens erg licht, dus dat maakt hem extra comfortabel. Het enige nadeel vind ik dat hij dicht gaat met twee ‘pennetjes’. Dit is best onhandig om zelf om te doen en blijft over het algemeen niet heel goed zitten.


Toen ik de verpakking opende viel het me gelijk al op dat er geen oplaadkabeltje bij zat. Ik zag ook helemaal geen opening om een oplader in te doen. Ik was even bang dat hij op batterijen werkte, maar kwam er al gauw achter dat het verscholen zit onder de bandjes. Het is een USB, dus deze kun je gewoon direct in je computer of oplaadblokje stoppen. Dit is super handig, want zo komt er dus ook geen vuil en zweet tussen. Een probleem waar ik bij mijn Fitbit nog wel eens last van had.


Specificaties
Wat kan hij dan allemaal? Als we de verpakking mogen geloven kan hij ontzettend veel. Naast dat hij je stappen, afstand en verbrandde calorieën bijhoudt, kan hij nog veel meer leuke en handige dingen. Zo krijg je een melding als je gebeld of gesmst wordt, kan je een alarm instellen, kan hij je telefoon opsporen als je hem kwijt bent (voor mij heel handig!!) en kan hij dienen als afstandsbediening voor de camera van je telefoon. Het enige wat ik wel vreemd vind is dat er ‘for heart rate’ op de verpakking staat, maar dat hij helemaal geen hartslag kan meten. Nu is dat voor mij niet zo’n probleem, maar het is wel iets om rekening mee te houden als je hier naar op zoek bent.


De batterijduur is ongeveer een week. Niet heel lang, maar 1 keer per week opladen vind ik goed te doen. Hoe meer functies je aanzet, hoe sneller de batterij ook leeg gaat trouwens. Daarnaast kun je het beeldschermpje zowel horizontaal als verticaal weer laten geven. Maar net wat je zelf fijn vindt!

Het instellen van de doelen

 

Bij deze smartband hoort een app, waarmee je hem kunt verbinden. Je kunt een profiel aanmaken met je lengte, gewicht en doelen die je wilt behalen. Ik heb mijn doelen ingesteld op 10.000 stappen en minimaal 8 uur slaap per dag. De app is heel simpel vormgegeven, maar daardoor wel erg fijn in gebruik. Let er wel op dat de app alleen werkt op Android 4.4 en hoger en iOS 7.1 en hoger.

Sporten
Nu natuurlijk het belangrijkste van de hele smartband: werkt hij goed? Als ik hem vergelijk met de Fitbit die ik heb gehad, dan is hij een stuk minder nauwkeurig. Bewegingen met je arm vangt hij al gauw op als stappen. Na een dagje kantoor zit ik dus al gauw aan de 5.000 stappen, terwijl ik dat bij lange na niet gelopen heb. Nu weet ik dat vrijwel geen enkele stappenteller heel nauwkeurig is, dus dit is dan ook geen grote verrassing.

Het aftellen naar de sportstand

Tijd voor de eerste test. Als je een paar seconden lang je vinger op het witte vlakje legt gaat de smartband aftellen. Na het aftellen zit hij in de sportstand en zie je een timer. Wil je uit de sportstand dan doe je precies hetzelfde. Ik gaf de Veryfit gelijk een vuurdoop, want ik begon met boksen. Dit is iets wat ik de laatste tijd steeds vaker doe en ik was best benieuwd hoe het bandje zich staande zou houden bij een wat heftigere sport. Helaas was dit geen succes. De handschoen rustte precies op het bandje, waardoor hij continu in en uit deze stand ging. Uiteindelijk heeft hij gemeten dat ik 150 calorieën verbrand zou moeten hebben, terwijl ik er 375 verbrand had. Bummer!

Het aftellen om de sportstand af te sluiten

 

Ik probeerde het overigens later nog een keer. Deze keer deed ik het bandje op de meest losse stand, zodat ik hem niet onder de bokshandschoen hoefde te dragen. Dit werkte al een stuk beter! Bij Yoga en een HIIT training hield hij zich wel goed. Het aantal calorieën klopt niet exact, maar geeft wel een prima richtlijn.

Slapen
De Veryfit Smartband is naast een activiteitenmeter, ook een slaapmeter. Hij houdt bij hoe lang je slaapt en hoe diep. Daarnaast kun je hem ook nog gebruiken als wekker. Dit laatste vind ik zelf erg fijn, omdat ik graag op een rustige manier wakker wordt. Je kunt via de app op je telefoon een tijd instellen waarop je gewekt wilt worden. Het meten van de slaap doet hij naar mijn idee prima. Hij geeft ook aan wanneer je ongeveer in slaap bent gevallen. Dit kan hij meten aan de hand van de hoeveelheid bewegingen die je maakt met je arm. Deze tijden kloppen bij mij ongeveer wel.


Conclusie
Voor de prijs vind ik het tot nu toe een prima wearable. Hij is niet heel erg nauwkeurig, maar dat hoeft voor mij ook niet per se. De Veryfit Smartband is vooral aan te raden als je meer inzicht wilt hebben in je slaap- en beweegpatroon, maar niet alles exact hoeft te weten. Ik denk dat hij vooral geschikt is voor mensen die bewuster met bewegen (of slapen) om willen gaan. Wat wel erg jammer is, is dat hij regelmatig de bluetooth connectie met de telefoon verliest, waardoor de smartband soms gaat trillen.

Hieronder nog even de plus- en minpunten op een rij:

+ Goedkoop
+ Eenvoudige vormgeving
+ Oplaadpunt goed afgeschermd
+ Comfortabel
+ Alarmfunctie
+ Eenvoudige app

– Niet heel nauwkeurig
– De sluiting van het bandje
– Werkt niet optimaal bij sporten met handschoenen, zoals boksen
– De bluetooth connectie valt snel weg

Wat vind jij van de hype rondom de fitness wearables?

2 gedachten over “Veryfit Smartband

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s