Hoe ik mijn piercings verzorg


Het verzorgen van piercings is een tijdrovend klusje. Het moet zo’n 2 á 3 keer per dag en kan dan zeker wel 20 tot 30 minuten in beslag nemen. Het belang van het schoonmaken wordt vaak enorm onderschat. Ik heb inmiddels wat ervaring met oorpiercings opgedaan en heb eindelijk de, voor mij, ideale manier gevonden! Een kleine spoiler: het is ook nog eens ontzettend snel en makkelijk!

Allereerst even een kleine disclaimer: dit is voor mij de ideale manier om mijn piercings schoon te maken, maar voor iedereen werkt iets anders goed. Luister vooral goed naar het advies van je piercer! Mijn eigen piercer verkoopt dit product ook, dus ik vond het betrouwbaar genoeg om eens te proberen. Daarnaast heb ik mij er goed in verdiept voordat ik het product aanschafte. Smeer dus niet zomaar iets op je piercing!

In dit doosje zit eigenlijk alles wat je nodig hebt voor de verzorging van een piercing. Ik laat zelf mijn oren altijd piercen bij Queen of Rings in Rotterdam. Bij mijn eerste piercing raadde ze mij aan om schoon te maken met gekookt water en een pompje Unicura zeep. Dit droogde mijn oren alleen zo erg uit, dat ik over ben gestapt naar gekookt water met zeezout.

Ik vond het zo’n gedoe om twee-drie keer per dag deze routine te doen. De eerste maand ben je nog enthousiast en doe je dit braaf. Daarna werd ik er steeds lakser in. Ik ging op zoek naar snellere manieren en kwam onder andere LITHA tegen, ofwel: Leave It The Hell Alone! Helemaal niets doen dus. Ik ben hier zelf geen voorstander van, want een piercing is toch een wondje in je lichaam. Dit moet je goed schoon houden. De Easypiercing aftercarekit sprak me wel aan en was precies wat ik nodig had!

Ik heb de hele kit aangeschaft met drie flacons, maar je kunt ze ook los kopen. Er zit ook een doosje bij met steriele gaasjes, maar deze kun je gewoon bij de drogist halen. Voor piercings in de mond is er een speciale mondspoeling. Aangezien ik ze alleen in mijn oren heb, heb ik deze niet aangeschaft.


Het idee achter de kit is eigenlijk dat je drie stappen volgt, namelijk reinigen, spoelen en beschermen. Voor het schoonmaken van je piercing moet je altijd goed je handen wassen met water en zeep! Met de groene flacon, stap 1, maak je de piercing en de omgeving goed schoon. Je wrijft een beetje op een steriel gaasje en gaat hiermee langs je piercing en de huid er omheen. Dit haalt de viezigheid weg. De piercing spoel je daarna af met warm water en dep je droog met een steriel gaasje. Dit product moet je minimaal 2 maanden gebruiken. Na 2 maanden, als de piercing zich goed gedraagt 😉 , gebruik ik het altijd alleen nog als ik mijn haar was. Onder de douche is het allemaal net iets makkelijker en zolang de piercing nog aan het genezen is, kan het naar mijn mening geen kwaad om hem te blijven reinigen. De piercings die genezen zijn, maak ik trouwens ook nog regelmatig schoon met deze mousse!


Stap 2 is de blauwe flacon met de zeezoutoplossing. Ook deze spray je op een steriel gaasje. Tijdens deze stap focus je meer op de piercing en beweeg je de piercing voorzichtig. Als je piercing net gezet is moet je hem overigens niet bewegen! Hierdoor maak je het wondje steeds weer een beetje open, terwijl hij juist moet genezen. Het is echt een fabeltje dat hij kan vastgroeien in je huid. Je moet er alleen wel op letten dat hij door de zwelling niet te strak gaat zitten. Ga dan altijd direct langs je piercer en ga er niet zelf mee rommelen! Ook na deze stap dep je het droog met een steriel gaasje en ook deze flacon moet je minimaal 2 maanden gebruiken.


De laatste stap is bescherming. Deze is iets heftiger voor je huid en dood de bacteriën. Deze mag je daarom ook maar maximaal 15 dagen gebruiken. Deze spray je ook op een steriel gaasje en dep je op de piercing. Deze hoef je niet af te spoelen. Ik moet zeggen dat ik deze zelf bijna niet gebruik, omdat ik hem net iets te heftig vindt. Als ik zie dat de omgeving om mijn piercing een beetje dikker is of ik voel hem een beetje irriteren, dan gebruik ik deze wel. Deze flacon is dan ook vooral bedoelt om preventief te gebruiken. Merk je dat je piercing even iets extra’s nodig heeft, dan pak je deze erbij. De andere twee kun je wel gewoon dagelijks gebruiken en zijn heel mild.

Ik vind deze set echt ideaal en heb het gevoel dat mijn piercings er ook wel ‘blij’ van worden. Veel minder gedoe en je kunt het makkelijk even tussendoor doen. Ik merk dat ik veel minder laks ben sinds ik dit gebruik. Nogmaals: dit is mijn manier. Vraag je piercer altijd om advies als je twijfelt!

Heb jij piercings en hoe reinig jij ze?

 Follow my blog with Bloglovin

2 gedachten over “Hoe ik mijn piercings verzorg

  1. Pingback: Mijn Piercings

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s