Jezelf uitdagen


Uitdaging voor jezelf zoeken kan heel lastig zijn. Vooral de balans vinden in uitdaging en teveel hooi op je vork nemen is iets waar ik zelf vaak tegenaan ben gelopen. Inmiddels weet ik steeds beter tot hoe ver ik daarin kan gaan. Zo heb ik dus de perfecte balans tussen mezelf uitdagen en mezelf niet voorbij lopen. In deze blog deel ik een aantal van mijn ervaringen en tips.

Doe wat je écht leuk vindt
Vroeger was ik het tegenovergestelde van wat ik nu ben. Op de middelbare school deed ik niet echt mijn best en ik trok mezelf met moeite de eerste jaren HAVO door. Achteraf denk ik dat ik makkelijk VWO had gekund als ik me voldoende had ingezet. Toen een docent me wees op het feit dat ik het op deze manier niet ging halen en zou blijven zitten, ging ineens de knop om. Ik begon me weer in te zetten en zette alles op alles om het jaar te halen. Dit lukte maar net en ik besloot vanaf dat moment om het niet meer zo ver te laten komen. Ik behaalde mijn HAVO-diploma netjes binnen de 5 jaar en ging een vervolgstudie doen. Dit bleek helaas niet mijn ding en mijn motivatie daalde weer. Ik stopte met de opleiding en ging iets anders doen: Sportmanagement. Dit bleek de goede keuze te zijn en mijn resultaten schoten weer omhoog. Iets doen wat je écht leuk vindt is zo ontzettend belangrijk. Er zijn natuurlijk altijd dingen in een opleiding die minder leuk zijn, dat hoort er bij, maar het grootste gedeelte moet je er wel energie van kunnen krijgen!

Ergens energie van krijgen is natuurlijk ontzettend fijn, maar pas wel op dat je hier niet te ver in doorslaat. Ik ben zelf ontzettend perfectionistisch en wil het liefst alles zelf doen. In de eerste 2 jaar van mijn opleiding trok ik alles naar me toe en zorgde ik er altijd voor dat ik de laatste check kon doen bij groepswerk. Dit kostte me zo ontzettend veel energie dat ik op een gegeven moment voelde dat ik dit niet nog 2 jaar vol ging houden. Stukje bij beetje leerde ik om dingen uit handen te durven geven.

Maak afwegingen
Toch vond ik mijn opleiding niet uitdagend genoeg. De lessen waren goed te volgen en ook de toetsen haalde ik zonder al teveel moeite te hoeven doen. Ik heb overwogen om na het eerste jaar naar de universiteit te gaan of om er een tweede HBO opleiding bij te doen. Uiteindelijk heb ik dit niet gedaan, omdat ik het mezelf dan waarschijnlijk veel te lastig zou maken. Op de universiteit zou ik de gezelligheid en het praktische van het HBO gaan missen en een tweede HBO opleiding volgen is bijna niet te doen als je al een voltijd studie doet. Om mezelf uit te dagen ging ik er verschillende cursussen naast doen en besloot ik om ‘met lof’ af te gaan studeren. Dit houdt in dat elke beoordeling die je krijgt, minimaal een 7 moet zijn. Ik zit nu in mijn laatste jaar en hoef hiervoor alleen nog maar mijn scriptie met een 7 of hoger af te ronden! De cursussen ernaast waren voor mij ook erg handig. Ik was erg zoekende naar wat ik na deze opleiding graag zou willen. Met behulp van cursussen en stages weet ik nu in ieder geval welke richting mij het meeste aantrekt!

Stap uit je comfort zone
Een andere tip is om naast je opleiding in een commissie te stappen. Heel veel HBO- en WO-opleidingen hebben verschillende commissies die gekoppeld zijn aan de opleiding of aan de faculteit. Zo heb ik er voor gekozen om in de PR-commissie te stappen. Ik vond het lastig om voor groepen te staan en om meer op de voorgrond te treden. Bij de PR-commissie is dat juist wat je moet doen, omdat je je opleiding moet ‘verkopen’. Jezelf uitdagen houdt ook in dat je uit je comfort zone moet stappen. Hier leer je zo ontzettend veel van! Inmiddels heb ik geen moeite meer om voor groepen te staan. Natuurlijk is het altijd nog even spannend, maar ik kan er veel beter mee omgaan.

Kortom, doe wat je leuk vindt en durf uit je comfort zone te stappen! Let er alleen wel op dat je jezelf niet voorbij gaat lopen.

Hoe daag jij jezelf uit?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s